When in Rome

I somras spenderade Linus och jag ett par dagar i Rom. Det var en överraskande trevlig stad. Jag hade hört så mycket negativt innan vi åkte, så jag hade i princip inga förväntningar alls. Men där var ju hur gemytligt som helst. Vi turistade allt vi hann. Klättrade upp i kupolen på Peterskyrkan, slussades med tusen andra turister genom Sixtinska kapellet och höll i väskorna vid Spanska trappan. Men det bästa var ju helt klart – håll i er nu – restaurangerna.

Gusto

‘Gusto

Första kvällen sprang vi runt hur länge som helst och sökte en restaurang som heter ‘Gusto. Vi gick runt där vi trodde det skulle ligga men såg bara restauranger med bilder av rätterna på menyn och turister på uteserveringen. Längst inne i en gränd, där det såg ut att bara finnas kontorsbyggnader, hittade vi slutligen stället. ‘Gusto är en kombinerad pizzeria och vinbar. Vi satt på uteserveringen och åt pizza.

Gusto

Jag åt en blond pizza (alltså utan tomatsås) med aubergine och Linus åt en pizza med tre olika sorter mozzarella, basilika och färska tomater. Vi beställde också friterade zucchiniblommor, fyllda med ansjovis och mozzarella. Maten var väldigt god och själva stället var supersnyggt.

Dino & Tony

Om du går förbi Dino & Tonys trattoria, sväng genast in och ät.

Dino & Tony

Ni vet Lady & Lufsen som brukar visas på julafton? Jag tror att trattorian Dino & Tony är förlagan. Jag bara satt och väntade på att den rundlätta Dino (eller var det Tony) skulle komma ut ur köket och spela mandolin.

Hela stället var smått osannolikt. Det såg väldigt anspråkslöst ut från gatan, väggarna var så mintfärgade att jag mådde lite illa och i det innersta rummet satt ett tjugotal italienska herremän och ropade, gestikulerade, åt lunch, drack lunchvin och espresso. Kocken kom ut ur köket med en enorm ugnsform för att visa mig vad dagens rätt var då servitörens engelska inte räckte till. Allt det här medan Tony (eller var det Dino) berättade för Linus hur viktigt det är att ta hand om sin familj.

Dino & Tony

Inredaren måste ha varit färgblind. Jag ser ingen annan förklaring.

Maten som serveras på Tony & Ginos restaurang är genuint italiensk. Bredvid oss satt en ensam man och åt pasta vongole och i ett hörn satt ett förälskat par och matade varandra med nyfriterad bläckfisk (som jag för övrigt ångrar ännu i dag att jag inte beställde – den såg helt fantastisk ut). Linus och jag åt själva. Jag åt pasta med pecorino-ost, pancetta och svartpeppar. Och en löjlig mängd smält smör. Linus åt spagetti med radicchio (en röd sallad). Herre. Gud. Så. Gott. Jag ska försöka göra pastan med pancetta här hemma nån dag. Jag har tyvärr ingen bild på efterätten vi åt, men den var lite kul. Det var en kaffegranita (flak av fryst kaffe) med vispad grädde och mycket god i all sin enkelhet.

Di San Crispino

Låt dig inte avskräckas av den anonyma fasaden. Glassen är fantastisk.

Il Gelato Di San Crispino

Överallt i Italien finns landets bästa glass. Om man ska tro guideböckerna alltså. Di San Crispino är ett av ställena med bästa glassen. Och den var faktiskt bra. På en bakgata, mitt i Roms historiska kvarter, finns det här anonyma stället. Det finns massor av olika smaker att välja bland och allt ser mycket kliniskt ut, med glass i stålbehållare och den sura killen bakom disken bar platshandskar. Jag kan inte säga om det är bästa glassen i Rom, även om jag gjorde mitt bästa för att proväta mig genom dem alla. Men den var i alla fall den överlägset godaste vi åt under resan.

Caffe Farnese

Caffé Farnese ligger alldeles intill Piazza Farnese med sina enorma badkar.

Caffé Farnese

Goethe lär ha tyckt att Piazza Farnese var en av världens vackraste platser. Torget har kanske förändrats litet sedan Goethes tid, men kaféet Caffé Farnese som ligger alldeles intill är i alla fall trevligt. Franska ambassaden ligger tvärs över torget från kaféet. Kvällen vi var där hade de visst nån tillställning, för det kom och for en massa fina bilar med extremt välklädda människor i. Fast vi tittade lika mycket på uteliggaren som försökte tigga till sig en cigarett och på kvinnan som spelade dragspel i hörnet.

 

Rom är på det hela taget en trevlig matstad. Alla ställen där vi åt fick helt klart godkänt. Men de kan vara svåra att hitta bara genom att strosa runt. Det finns väldigt många restauranger endast ämnade för turister, där romarna aldrig skulle sätta sin fot. Läs guideböcker eller sök rekommendationer på t.ex. Tripadvisor innan du åker till Rom, så slipper du slänga bort dina pengar på dåliga restauranger. Det finns många, många bra alternativ bara du söker upp dem.

 

Share on Facebook

Post to Twitter

Det här inlägget postades i Restauranger. Bokmärk permalänken.

2 svar till When in Rome

  1. tessie skriver:

    Ser helt ljuvligt ut. Blev riktigt ressugen nu…och hungrig:)