Österbottniskt så det förslår

Det här är ju en klassiker: Blodbrödssoppa! Lova att ni marscherar till närmaste välsorterade butik i morgon och köper ett blodbröd. Det kanske låter lite avskräckande med bröd med blod i, men man måste faktiskt dra sitt strå till den österbottniska matkulturstacken.

Blodbrödssoppa

Blodbrödssoppa

 • 1 1/2 l vatten
 • 1 köttbuljongtärning
 • 6 potatisar
 • 1 lök
 • 100-200 g rökt sidfläsk
 • 1/2 blodbröd

Hacka löken och skär eller klipp sidfläsket i mindre bitar. Stek i en klick smör i en kastrull tills löken mjuknat utan att ta färg. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen. Koka upp och lägg i tärnad potatis. Koka tills potatisen är mjuk, cirka 10 minuter. Skär blodbrödet i stora tärningar och lägg ner dem i soppan, då potatisen är mjuk. Dra av värmen och låt stå några minuter tills brödet mjuknat. Rör inte om, då blir det bara en gröt av det hela.

Jag brukar servera soppan med rågbrödssmörgåsar med ost på (mycket bröd blir det, jag vet!) och kall mjölk som dryck. Jag har hört att man mot Närpes-hållet brukar servera med en klick smör och grädfil i. Hur brukar du servera blodbrödssoppa?

Share on Facebook

Post to Twitter

Det här inlägget postades i Traditionellt, Varmrätter. Bokmärk permalänken.

13 svar till Österbottniskt så det förslår

 1. catariina skriver:

  Huu, jag får grundskoleflashbacks. :D Men det ser ju väldigt fint ut!

 2. Anna-Lena skriver:

  Nä hördu, nån måtta får det nog vara! Den rätten kommer aldrig att lagas i det här huset :-D Men din variant är säkert godare än det man tvingades äta i skolan.

 3. Patricia skriver:

  Blodbröd är faktiskt min pappas favoritmat alla kategorier! Men jag tror inte det gått i arv till någon annan i familjen. Själv får jag också kväljningar, den där brödkonsistensen alltså :)

 4. Pia skriver:

  Vad kul att du tar upp denna underbara klassiker :) – Blodbrödssoppa är hur gott som helst! Jag brukar ha i lite morot i soppan, kanske mest för färgens skull. Och mejram är ett måste i min variant. När jag letar blodbröd i butiken undrar jag alltid över hur stor produktionen egentligen är ute i bagerierna, hur stor är efterfrågan? Om man lyssnar på omgivningen verkar ju knappt nån köpa blodbröd.

  • Anna skriver:

   Mejram? Det var nytt för mig. Det låter spänannde. Fast jag vet inte om jag vågar testa, jag är grymt konservativ då det kommer till gamla klassiker.

 5. Linda skriver:

  Mumselimums!!! Tänk va gott, den rätten blir det ikväll…

 6. anna skriver:

  Jag har laddat frysen med riktigt rökt sidfläsk från Böle lanthandel så här blir det snart blodbrödssoppa. Smör har jag testat men inte gräddfil.
  Och den är faktiskt god om man har kött med riktig fläsk.

 7. Håkan skriver:

  Jag lämnar bort potatisen, bättre än sidfläsk är rökt fårkött.
  Garnerar med hackad purjo och en smörklick eller lingon.

 8. Linda Nysand-Heikius skriver:

  Blodbröd (vi kallar också maträtten till det) var min favoriträtt när jag var liten och jag tycker fortfarande det är mycket gott! Jag sätter lite mera salt och ingen buljongtärning. Sen steker jag tärnat färskt sidfläsk och tillsätter det samtidigt som blodbrödet. Sist sätter jag en klick smör i kastrullen och rör om. Mjölk tycker jag också är godast att dricka till. Roligt att du bloggade om den här speciella maträtten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>