Inte min finaste stund*

Skördetid

Skördesoppa. Änglamat. Mangold-blomkålssoppa. Det skulle man kunna kalla den här soppan. Låter det inte gott? Jag brukar göra en grönsakssoppa med massor av blomkål i hela året, men just nu är den extra tacksam att göra då alla grönsaker smakar så himla gott.

Jag fick en hop med nyskördade grönsaker av min mamma i veckan och tänkte att det skulle vara perfekt att slänga ner dem i just den här soppan. Vaxbönor, gul mangold, gula och orange morötter, sockerärter och örter. Jag hittade dessutom romanesco och lila blomkål i min butik. Allt bra så långt.

Sen sket det sig. Vem skulle ha trott att lila blomkål färgar av sig? Det trodde jag bara nya Cheap Monday-jeans gjorde. Så soppan blev ljust lila. Jag hade redan öst i alla fina grönsakerna så det var bara att äta … hopkoket. Jag borde helt klart ha använt en sån här fin blomkål i stället.

Nu väljer jag att inte lägga ut nån bild av soppan. Då kommer ni aldrig, aldrig att prova på det här receptet, som faktiskt är ganska bra.

Blomkålssoppa med ost

Det går bra att byta ut grönsaker mot sådana du råkar ha hemma. Det goda med soppan är blomkålen tillsammans med smältosten, så lämna gärna de två ingredienserna i.

 • 1 blomkål
 • 1 gul lök
 • 1 purjolök, det gröna
 • 2 potatisar
 • 2 morötter
 • 1/2 dl naturell yoghurt eller gräddfil
 • 1/2 dl grädde
 • en ordentlig skiva Koskenlaskija smältost
 • 1 liter vatten
 • salt

Fräs löken i en klick smör på svag värme utan att den får färg. Den ska bara mjukna. Häll på en liter vatten, salta och koka upp. Nu på sensommaren tycker jag inte att det behövs nån buljontärning i, men i vinter då grönsakerna smakar lite mindre kan det vara gott med en tärning grönsaksbuljong i. Välj gärna en ekologisk variant i så fall och lämna bort saltet.

Dela blomkålen i små buketter och skala och tärna potatisen. Skär moroten i slantar. Lägg i blomkål och morot och koka cirka 5 minuter. Lägg sen i potatisen och koka tills den är mjuk, cirka 10 minuter.

Häll i yoghurt och grädde och dela osten i mindre bitar och lägg ner den också. Det går bra med vilken smakrik smältost som helst, även bredbara varianter. Jag tycker att Koskenlaskija och Olympia smakar bäst i just mat, men ta den du gillar bäst. Rör om så att den smälta osten blandas i ordentligt. Servera med t.ex. salta muffins.

Om ni absolut vill förstöra receptet så finns en bild på den pastelliga, makronfärgade soppan här. På egen risk.

* Vad som är ännu värre är att jag skickade med resterna av soppan i Linus lunchlåda. Han kommer att vara som ett mobbat barn bland sina (uteslutande manliga) kollegor efter lunchen i dag. En 34-årig man som sitter och äter lila soppa. Och dessutom bloggar frun om det. Stackare.

Share on Facebook

Post to Twitter

Det här inlägget postades i Lunch, Varmrätter, Vegetariskt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar till Inte min finaste stund*

 1. Lena skriver:

  Gjorde nästan en exakt likadan soppa på sö kväll. Jag satte dessutom i en skvätt vitt vin, färsk timjan och massor med gräslök. Men jag hade ingen lila blomkål…

 2. Mia skriver:

  Mycket fin och inspirerande blogg!! :)

 3. Cecilia skriver:

  Hur får de blomkålen sådär lila?

  • Anna skriver:

   Det är nog bara en sorts blomkål, som råkar vara lila. Precis som det finns svarta tomater, randiga rödbetor och gula morötter. Den är alltså inte färgad på nåt vis, även om man skulle kunna tro det med tanke på hur mycket den färgar av sig. ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>