Vem bestämmer – tydligen inte jag

Jag förundras konstant över restaurangutbudet i Vasa. Det dyker ofta upp nya pizzerior och restauranger som serverar asiatisk mat. En del försvinner efter ett tag, men förvånansvärt många lever kvar. Om man känner för att äta säg en asiatisk buffé till lunch i dag så har man slarvigt räknat åtta restauranger att välja bland. Det bara i absoluta centrum – ett par till ligger på Brändö.

Varför? Tycker vi Vasa-bor bara om husmanskost, pizza och asiatisk mat? Och ”mexikanskt”, det får jag inte glömma. ”Mexikanskt” älskar vi faktiskt.

Jag tycker också väldigt mycket om sushi (faktiskt alla dagar, inte bara på fredagar, och jag har svårt att veta redan på torsdagar om jag kommer att bli sugen eller inte), indisk och brittisk mat. Varför får jag inte gå ut och äta en rysk eller etiopisk middag som jag får i Helsingfors och Stockholm?

Sushi på Råkultur

Så här kan det se ut om man äter sushi på eminenta Råkultur i Stockholm. Ganska trevligt va?

Jag gissar att jag besvarade min fråga själv. Helsingfors och Stockholm är stora städer – Vasa är en lite mindre. Men ändå! Om kundunderlaget räcker till nästan ett dussin restauranger med så gott som identiskt utbud, borde det inte räcka till en ynka restaurang med annat utbud då också?

Kött- och ölpaj med potatismos och yorkshirepudding

Allt jag egentligen vill är att gå på pub quiz på söndagar och äta kött- och ölpaj med potatismos och yorkshirepudding och dricka en god ale. Utan att behöva åka utomlands. Jag begär inte mycket.

Det var bättre förr. Då fanns det en helt vegetarisk restaurang* på Brändö. Alldeles intill torget fanns Rafla som hade stans bästa tapas-häng och snyggaste inredning. Och då fanns Albertos Trattoria & Bar som bakade pizzor med färsk (!) svamp på. Det var tider det.

* Minns nån vad den hette?

Share on Facebook

Post to Twitter

Det här inlägget postades i Allmänt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

17 svar till Vem bestämmer – tydligen inte jag

 1. Josefin skriver:

  Au petit pot, hette vegerestaurangen – som för övrigt fanns i stans snyggaste lokal.
  Ah, tapas på Rafla! Och en så enkel grej att de i baren på andra våningen hade tre vattenflaskor – en med limeskivor, en med apelsinskivor och en med citronskivor.

 2. Johanna S skriver:

  Jag har ännu inte kommit över Rafla. Lite bitter faktiskt.

 3. Mattias Å skriver:

  Att det inte finns en indisk restaurang i Vasa är ett brott mot mänskligheten… eller iaf mot Vasas befolkning.

 4. Hanna skriver:

  Jamen Rafla! Jag hade helt glömt bort att den ens funnits, i mitt huvud blev Pallokioski Hesburger i ett steg. Det tog så länge som till kommentaren med vattenflaskorna innan jag kom ihåg. Tror inte jag var där så många gånger, jag var en fattig student med smak för turkpizza på den tiden. Men ändå… Ja varför finns det inte flera etniciteter representerade här? Indisk står högt på min lista.

  • Anna skriver:

   Nu har vi ju skramlat fram 4 potentiella kunder här. Bara för en driftig krögare att öppna den indiska restaurangen nu!

 5. Ika skriver:

  Har på känn att jag ngon gång i höst kommer att gråta bittert över just det här. I sommar har jag bland annat lärt mig att tycka om sushi och nepalesiskt – och var i all världen ska jag få det nu när jag är på väg tillbaka till Vasa?
  Förstår verkligen inte hur det kan finnas så många delikata matkulturer i världen som inte har nått Vasas restaurangutbud. Handlar det om att Vasas befolkning är i stort sett kulinariskt obildbar?

  (Jag minns för övrigt Gepettos, som stängde för säkert tio år sedan. Där fick man också pizza med färska champinjoner och färsk paprika.)

 6. Julia skriver:

  jag dog lite när jag såg sushin. ah.

  • Anna skriver:

   De har helt sjukt god sushi på Råkultur. Rekommenderas verkligen om du är i Stockholm nångång!

 7. anna skriver:

  Håller fullständigt med om det skrala mat utbudet i Vasa. Tycker näringsombudsmannen i Vasa skall styra in nya pizzabagare på en annan väg. Förbjud mer pizzerior. Nog måste det ju finnas annat som ”nya Vasabor” kan livnära sig på än 5€/pizzor. ‘
  Mera sushi å exotisk mat åt folket :)

 8. Fille skriver:

  Nu blev jag ju jättesnål på engelskt pubkäk. Kan du inte lägga ut ett recept på pajen och puddingen du nämnde här ovan?
  Goda ales får man förresten på Citymarket i Stenhaga – stans bästa utbud av engelsk öl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>