Kor heter inte Bella och Klara mer

Vi gillar vårt kött i Finland. Minsann. Före nån hinner jaga upp sig här vill jag meddela att jag valt att äta kött. Jag tror att kött tillför sitt, på samma sätt som potatis, vete och spenat. Jag tycker om att äta nyrökt sik från Sundom och i frysen har jag en bit kvar av en älg från Maxmo. Jag älskar lasagne fast den är gjord på ful-köttfärs, som är helt oekologisk och inte alls nymald.

Men betyder det att jag måste ha kött till varje måltid jag äter? Nej. Jag äter ju inte spenat tre gånger per dag heller. Nu hör jag en mansröst ur min bekantskapskrets som säger ”Människor är gjorda för att äta kött, inte växter. Det har vi gjort i all tid. Och bra har det gått.” Eller har det?

Människan är allätare. Utan tvekan. Men om vi ser tillbaka lite (på den tid våra gener fortfarande tror att de lever i), så åt vi stora mängder vegetarisk föda (växter, rötter, bär, frön) och kött då vi råkade hinna springa i kapp en hjort eller fisken nappade bra. Vi åt den föda vi fick tag på för dagen. Fördelningen mellan föda från växter och djur var liksom lite annorlunda.

Och hurudant kött åt vi förr? För det första så togs hela djuret tillvara. Vi behöver inte ens börja hänvisa till stepper och savanner för att det ska stämma. Min mormor åt inte bara innerfilén då grisen slaktades till jul. Alla slaktningsdelarna togs tillvara. Nu känns det som att en del unga tror att en höna består av ett 20-tal filéer upphängda på ett skelett. Ibland konsumerar jag som om jag skulle tro det också.

Om man bara äter de fina delarna av ett djur och i den takt vi äter kött, går det liksom många djur åt till att mätta allas våra magar. Och om många djur går åt, måste många nya produceras varje dag. Och fort ska det gå. Och det leder till en hel kedja av saker som går fel. Djur tvångsmatas eller får onaturlig föda för att snabbt bli feta och goda. Ute i världen huggs regnskog ner för att skapa stora ytor betesmark åt vår billiga oxfilé. Allt fler djur packas in på ganska små ytor för att ge maximal avkastning. Då många djur trängs tillsammans sprids sjukdomar lätt, vilket leder till att även djur ges antibiotika och annan medicin.

Köttproduktionen (tillsammans med mjölkproduktionen) står för en betydande del av de globala växthusgasutsläppen. Vi mäktar inte producera kött åt en växande befolkningsmängd i den takt vi gör i dag så länge till. Vad göra då?

Ja, en idé är ju att äta mer vegetarisk mat.

Från och med nu är tisdagar helt vegetariska i vårt hushåll. Linus, är det ok? Enda undantaget får vara om vi har rester som blir dåliga om de inte äts upp. Enda som är värre än att konsumera för mycket kött är att slänga kött. Det är verkligen bortkastat. Vi tjuvstartar med en galet god vegetarisk pasta.

 

Share on Facebook

Post to Twitter

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

6 svar till Kor heter inte Bella och Klara mer

 1. Johanna skriver:

  Det där var så sjukt bra skrivet! Jag har också gått och tänkt på vad jag som konsument bidrar till i det stora hela.

  • Anna skriver:

   Tack. Det känns som att jag som konsument kan påverka lite i det här fallet. Det går ju faktiskt utmärkt att utesluta kött helt eller delvis. Jag tycker att alla borde dela med sig av sina vegetariska favoritrecept så att man skulle få inspiration till att prova på olika nya rätter.

 2. Pop skriver:

  På tal om mat, jag tycker att du kunde lägga upp lite tips på fredagsmackor. Finns det nåt som petar ner trendmackan banh mi från tronen?

  • Anna skriver:

   Tack för tipset! Bánh mì var jag tvungen att googla, har aldrig stött på det tidigare. Hur brukar du göra den?

   • Pop skriver:

    Färdig baguette
    Köper färdig paté och blandar med 5-spice.
    Picklar rättika och morot i en 1-2-3-lag.
    Majonnäs
    Sweet chili
    Stark chili/vitlökssås
    Sallat
    Kyld gurka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>