Vasabladet Österbottens Tidning

Kvisten

Eftersom bloggens namn är “Välkommen hem” passar det väl bra att börja med det man ser först av allt när man stiger in i vårt hem. Nämligen kvisten. Som i många andra hem används den här ingången främst av gäster, själva vi tar oftast grovköksingången.

På väggarna har vi vit halvpanel och ovanför har vi målat ljusgrått. Det här med ljusgrå väggnyanser är ett kapitel för sig. Det är en av de saker som orsakat en del problem för oss, inte bara i detta rum. Det fungerar såklart inte att bara ta en färg som ser bra ut på färgkartan (som jag trodde i början). Nej, man ska köpa minst 2-3 olika nyanser och provmåla innan man bestämmer sig. Den här färgen har vi inte provmålat och den går lite för mycket åt lila. Jag har varit på väg att måla om väggen flera gånger, men nu har jag vant mig och tycker den är riktigt fin.

På golvet skymtar grå klinkers i storleken 30×30 cm. Praktiskt med klinkers i kvisten där man ofta kommer in med våta skor.


I ena hörnet står en liten rottingbyrå som rymmer alla småprylar som annars tenderar att ligga lite överallt i huset. Färgskalan i detta rum består, som ni märker, endast av grått och vitt. Många av rummen i vårt hem är egentligen ganska ”färglösa” med mycket vitt och nyanser av brunt och beige.


8 Comments on Kvisten

 1. Housewife
  13 februari, 2013 at 19:58 (2 år ago)

  Hej!

  Jag googlade ljusgrå vägg och hamnade här :) Ska måla en vägg i ljusgrått och undrar ifall du har tips på en bra färdig ljusgrå färg, typ en sådan som på bilden ovan? Jag vågar inte bara gå efter färgkarta…

  Svara
  • Anna-Lena
   13 februari, 2013 at 20:12 (2 år ago)

   Hej!
   Tyvärr har jag tappat bort färgkoden på den gråa färg som vi gillade bäst och jag är såå arg över det! I kvisten är det aningen för lila nyans, men i datarummet fick vi en perfekt nyans på tredje försöket. Först blev det babyblått, sen för ljusgrått, men till sist var vi nöjda. Men som sagt, koden har jag inte kvar. Irriterande! Det är verkligen jättesvårt att hitta rätt grå färg, så mitt enda tips är nog att köpa 2-3 små provburkar och provmåla. Färdigblandade färger har jag inte nån koll på, men jag tycker inte det brukar finnas just några sådana alls att välja mellan, så vi har nog alltid valt från färgkartan. Känner att jag nog inte var till speciellt mycket hjälp här… :-) Lycka till!

   Svara
 2. Erika
  1 april, 2013 at 17:41 (2 år ago)

  Hej,

  Jag skulle gärna fråga angående halvpanelen eftersom vi just håller på att planerar en sådan i vårt nybygge… Är den lite utanför den övriga väggen eller jäms med? Vet inte riktigt hur man ska tänka där. Är det äkta trä pärlspont som ni målat vit?

  Svara
  • Anna-Lena
   1 april, 2013 at 17:48 (2 år ago)

   Pärlsponten ligger nog utanpå väggen (ca 1 cm). Genom att sätta en list där pärlsponten slutar (på halva väggen) så trollar man bort skarvet mellan spont och ”vanlig” vägg. Jag kan inte minnas att jag skulle ha sett pärlspont i samma ”nivå” som resten av väggen, så jag tror nog att detta är det vanliga sättet att göra det på. Vi har vit mdf-pärlspont, så inte äkta trä alltså. Hoppas du blev lite klokare av mitt svammel :-)

   Svara
 3. Erika
  1 april, 2013 at 23:09 (2 år ago)

  Tack så mycket för svaret! Jag har alltid förut tänkt att halvpanelen ligger utanpå väggen. Jag blev fundersam när vår ”byggkarl”, som är väldigt erfaren och duktig, hade lagt gipsskivan endast uppåt från den nivå där halvpanelen skulle sluta. Så enligt honom ska det inte vara gipsskiva bakom panelen alltså, och då blir troligen alltså väggen och panelen på samma släta nivå… Vet du hur ni gjorde bakom panelen, har ni gipsskiva där, eller har ni byggt ”utbuktningen” på annat sätt? Varifrån har ni köpt mdf-pärlsponten? Vi bor oxå i Vasa :).

  Svara
  • Anna-Lena
   1 april, 2013 at 23:31 (2 år ago)

   Ok, det har jag aldrig hört förut. Vi har nog gipsskiva på hela väggen och pärlsponten är alltså lite utstående från övriga väggen. Men säkert kan man göra på olika sätt. Oj, nu minns jag inte helt säkert, men jag tror att vi köpte pärlsponten från Starkki, köpte det mesta byggmaterialet därifrån.

   Svara
 4. Erika
  1 april, 2013 at 23:15 (2 år ago)

  En fin grå färg annars är obruten ljusgrå NCS S 1500-N. Den har jag tänkt att vi ska ha i vårt kök, men en liten fundering är om den blir för ljus trots allt… Vilken vit nyans har ni annars?

  Svara
  • Anna-Lena
   1 april, 2013 at 23:32 (2 år ago)

   Vita nyansen minns jag inte på rak arm nu, men jag har det säkert uppskrivet nånstans :-)

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>